Musea

Hellevoetsluis

Historische schepen
In de vesting van Hellevoetsluis liggen de schepen Mijnveger Bernisse, Ramtorenschip de Buffel en Lichtschip 12 Noord-Hinder achter elkaar te schitteren. Deze schepen zijn open voor publiek, laat u mee voeren in de geschiedenis van deze schepen.

Brandweer museum
Het Nationaal Brandweermuseum herbergt een rijke verzameling brandbestrijdingsmiddelen; van de meest primitieve middelen van omstreeks 1550 tot moderne middelen van nu. De collectie van het museum is uniek en wellicht de grootste van Europa. Daarnaast zijn er af en toe wisselende exposities en activiteiten.

Droogdok
Droogdok Jan Blanken maakt al ruim 200 jaar een belangrijk deel uit van de maritieme geschiedenis van Hellevoetsluis. Voor jong en oud is een bezoek aan onze maritieme reparatieplaats een unieke belevenis. Waan u even terug in de tijd van de Grote Zeehelden. Kom innovatief ambachtelijk vakmanschap bewonderen in het historische Droogdok Jan Blanken. In het Bezoekerscentrum zijn interactieve beeldschermen waar u zelf mee aan de slag kunt.

Stadsmuseum Hellevoetsluis
In het Stadsmuseum vindt u de historie van de voormalige marinehaven Hellevoetsluis en de agrarische dorpen Nieuw-Helvoet, Nieuwenhoorn en Oudenhoorn.

Historyland
Ga op avontuur en reis tientallen miljoenen jaren terug, naar de tijd van de dinosauriërs. Of naar de laatste ijstijd waar je bibberend van de kou oog in oog komt te staan met een levensgrote mammoet, holenbeer of sabeltandkat. Ook buiten in het park beleef je de historie en klim je in een MIG2 en gevechtshelikopter of waan je je heel even een wetenschapper wanneer je zelf op zoek gaat naar echte fossielen. Op Historyland komt geschiedenis tot leven

Voorne

Futureland
In FutureLand sta je oog in oog met de ontwikkeling van het nieuwste havengebied van Rotterdam. Maasvlakte 2 toont je niet alleen ’s werelds modernste containerterminals en grootste zeeschepen, maar ook de laatste innovaties in offshore. Nieuwsgierig naar andere Rotterdamse havenontwikkelingen? Verbaas je over de rol van digitalisering of kansrijke nieuwe vormen van energie.

 

Biberbunker
Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de in de volksmond als zodanig genoemde Biberbunker, een enorme betonnen kolos opgebouwd met 3 meter dikke muren. De bunker en Stelling, waarin deze zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie. In Nederland waren er 3 van deze stellingen.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Verspreid in het duingebied van Voorne stonden ooit een groot aantal typische duinboerderijtjes, die deel uitmaakten van het prachtige landschap. De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes  gered van de ondergang en verplaatst naar het Openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje. Daar werden ze in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd.

Goeree-Overflakkee

RTM museum
Maak een reis door het verleden met de tram op de Brouwersdam. Kijk vanuit een schommelende coupé naar de boten op het Grevelingenmeer en luister naar de verhalen van de conducteurs over de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, ooit de grootste vervoerder  in dit gebied.